Behandelingen




Cognitieve gedragstherapie

Bij cognitieve gedragstherapie richten we ons op het denken en het handelen van de mens. Bij deze therapie wordt ervan uitgegaan dat ons gedrag en onze gevoelens beïnvloed worden door ons visie op een situatie. Tien mensen kunnen hetzelfde meemaken en er, door hun visie, heel andere emoties bij hebben en anders op reageren. We geven zelf betekenis aan alles dat we meemaken. Vaak zijn dit ingeslepen beelden en verwachtingen, die ons maken tot wie we zijn.

In de sessies bij deze therapie bekijken we samen welke beoordelingen jij geeft aan een bepaalde situatie. Door dit te onderzoeken en te evalueren kunnen we hier verandering in brengen. Een andere visie is namelijk nodig om andere gevoelens en gedachten op te roepen. Herhaling is hierin erg belangrijk. Door te oefenen met het anders benaderen van situaties kan een kettingreactie uitgelokt worden en kun je je manier van benaderen aanpassen op verschillende omstandigheden die je in de toekomst tegen zult komen. Door deze andere benadering, ervaar je situaties anders en ga je hier op een andere manier mee om. Met deze handvatten kun je problemen in de toekomst beter aan.

Bekijk deze video voor meer uitleg



Behandelingen op maat

Al na de eerste sessie handvatten waar je in het dagelijks leven gebruik van kunt maken



Schematherapie

Sommige gedachten keren steeds terug in ons brein. We ‘gebruiken’ deze gedachten steeds opnieuw. Zo vaak, dat ze verweven raken met onze identiteit. Wanneer dit het geval is, kan schematherapie erg dienstvaardig blijken.

Schematherapie is een vorm van psychotherapie, ontwikkelt voor mensen met terugkerende psychische klachten of bijvoorbeeld een vermijdende persoonlijkheid. Deze laatste groep heeft last van angst, een gevoel van onzekerheid in vriendschappen en relaties en het gevoel van altijd tekortschieten. Buiten deze doelgroep zien we bij schematherapie mensen die steeds dezelfde fouten maken in het lezen en die negatieve cirkels niet kunnen doorbreken.
Schematherapie is erop gericht eerst te kijken waar de behoeften liggen en daarna te handelen. Op deze manier gaan we samen dieper kijken naar de oorsprong van gedragspatronen alvorens ze te willen veranderen. Want pas wanneer we begrijpen waar gedrag vandaan komt, kunnen we er iets mee doen. In deze therapie leer je te voelen wat je behoeften zijn en hier op een gezonde manier mee om te gaan en voor op te komen.
Zo verander je gedrag en tegelijkertijd ook negatieve gedachten en gevoelens.






Wandeltherapie

We gaan samen naar buiten! Dat is het idee.

Dat bewegen gezond voor je is, is algemeen bekend. Als psycholoog geef ik vooral bij klachten als depressie en angsten standaard het advies om naar buiten te gaan. Wandelen heeft immers een positief effect op het brein. Het verbetert het lange termijn geheugen, je eigenwaarde stijgt en negatieve gedachten en gevoelens worden aanzienlijk minder na een lange wandeling. Lang wandelen is echter niet nodig, na een wandeling van 30 minuten zijn er al positieve effecten voelbaar.

Helaas blijkt dit, naast alles wat we moeten doen op een dag, een lastige opgave. Veelal vanwege tijdgebrek. Dat moet makkelijker en laagdrempeliger kunnen was mijn gedachte toen ik dit steeds vaker terugkreeg van cliënten. Waarom zullen we therapie en wandelen niet combineren? De therapiesessies zullen tijdens het wandelen plaatsvinden. In een groene omgeving gebruiken we de natuur als inspiratie en middel om het gewenste doel te behalen.



EMDR

EMDR, ofwel Eye Movement Desensitization and Reprocessing is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring, zoals een ongeval of negatieve en/of verlieservaring tijdens de bevalling.

Wanneer je een schokkende ervaring meemaakt in je leven, heb je tijd nodig om deze ervaring te verwerken. Soms gaat dit verwerken niet vanzelf en heb je hier hulp bij nodig. Wanneer je vastloopt in de verwerking van een ingrijpende gebeurtenis kun je last krijgen van verschillende klachten, zoals het sneller geïrriteerd raken, onverklaarbare lichamelijke klachten, somberheid, concentratieproblemen, slaap- en angststoornissen, stress en het steeds opnieuw beleven van de traumatische ervaring.

EMDR kan de oplossing zijn voor deze symptomen en je helpen om de ingrijpende gebeurtenis alsnog op de juiste manier te verwerken.
De EMDR-therapie start met aandacht voor de oorzaak en de achtergrond van de klachten. Ook wordt er gekeken naar een aantal van jouw persoonlijke individuele kenmerken. Dit is belangrijk om te bepalen of gerichte traumabehandelingen op dat moment nodig is en of je in aanmerking komt voor EMDR-therapie.

In de sessies die volgen zullen we er langzaam naartoe werken dat de gebeurtenis die de klachten veroorzaakt, zijn kracht en emotionele lading verliest. Het herinneringsbeeld zal veranderen of vervagen, waardoor er weer zonder klachten aan teruggedacht kan worden. Dit kan op het moment van de therapie natuurlijk gepaard gaan met emotie en andere minder prettige aspecten.

Door de EMDR-therapie zal de herinnering een minder ingrijpende en bedreigende plaats innemen in je leven, waardoor klachten af zullen nemen.




Zwangerschapsbegeleiding

Zelfvertrouwen is een sleutelwoord in het ouderschap. Vertrouwen in jezelf, dat jij als moeder of vader de juiste keuze maakt. Voor jezelf, je baby en je gezin. Tijdens de zwangerschap maar vooral na de bevalling komt er veel op je af. Het is een mooi moment in je leven. Je bent moeder geworden. Naast dit mooie gevoel zijn er ook tal van andere emoties aanwezig. Je voelt je kwetsbaar, moe en onzeker. Deze gevoelens zijn normaal en horen erbij. Ik ga je in één of twee gesprekken een zelfvertrouwen boost geven. Dat doe ik door je bij te staan in deze hectische periode. Ik zorg niet voor extra werk, maar ik zorg ervoor dat je in je kracht komt te staan. Leren omgaan met de emoties die je op dat moment voelt. Ik leid je door de jungle van alle gevraagde en ongevraagde adviezen die je als nieuwe moeder heel onzeker kunnen maken. Weg met de verwachtingen en gedachtes dat bepaalde dingen moeten. Borstvoeding is natuurlijk, het geven ervan niet. Samen met mij pak je controle terug!




Running therapie

Hardlopen is gezond voor lichaam en geest. Runningtherapie is een bewezen methode waarbij lichamelijke inspanning gebruikt wordt als aanvullende behandelmethode voor milde psychische klachten.
Tijdens het rennen wordt er onder andere endorfine aangemaakt, een stofje in de hersenen dat een geluksgevoel creëert. Ook werkt hardlopen stressverlagend en zorgt het verleggen en behalen van persoonlijke doelen voor groei in het zelfvertrouwen. Hiernaast kan runningtherapie helpen bij angst- en paniekklachten, depressie en onverklaarbare lichamelijke klachten.

Naar eigen wens van de client en inzicht van de psycholoog kan er individueel, samen of in groepsverband gelopen worden. De therapie vindt plaats onder begeleiding van een ervaringsdeskundige. De psycholoog zal na een intakegesprek een persoonlijk schema opstellen, met een stappenplan en doel aangepast op de client.



E-health (online programma)

Vandaag de dag raken we steeds meer bekend met het thuiswerken en de digitale wereld. Veelal gebruik ik e-health als ondersteuning in mijn behandelingen. E-health is een heel handig hulpmiddel om in een korte tijd veel duidelijk te maken over de klachten die je ervaart. Ook bespaar je tijd en geld doordat je niet hoeft te reizen. Het mooie van e-health is dat je het kan doen op de momenten die jij uitkiest. De programma’s zijn ook na de behandelingen in te zien en te gebruiken. Ook als je gelijk aan de slag wilt gaan na de intake is e-health heel handig.
Meer informatie ontvangen over e-health? Neem contact met mij op via het contactformulier.

Behandelingen

Deze behandelmethodes gebruiken we met de volgende klachten:

Stress

Angst

Somberheid

Zwangerschap