Stress




Burn-out

Het hebben van een baan kan veel voldoening opleveren. Je maakt je nuttig, vaak voor anderen, en je krijgt waardering voor wat je doet. Helaas komt er bij werk ook vaak stress en werkdruk bij. In deze situaties liggen depressie en een burn-out op de loer.

Ook kunnen er andere voorvallen plaatsvinden op het werk, waardoor je in een conflict belandt of je het werk niet meer met plezier kunt uitvoeren. Deze werk gerelateerde vraagstukken hebben grote invloed op jouw mentale welzijn. Ik sta je bij in deze vraagstukken en ik geef handvatten om het werkleven weer met plezier op te kunnen pakken. De vraag die hierbij centraal staat is “wat wil jij, en wat heb je daarvoor nodig?”. We zijn geneigd te blijven doen wat we doen. Wat we gewend zijn en wat we hebben meekregen vanuit onze opvoeding. Soms zitten we vast in een bepaalde denkwijze: ‘Ik wil extra leuke dingen kunnen doen dus moet ik meer geld verdienen’. Of ‘ik moet bij deze werkgever blijven want ik heb het geld nodig.’

Verder lezen

Tijden zijn veranderd. In de behandeling gaan we stilstaan bij hoe je leven eruit ziet. In plaats van ‘wat kan ik?’ gaan we kijken naar ‘wat wil ik?’ Waar wil ik mijn energie in steken? We kijken naar wat jij wilt en niet naar wat sociaal gezien geaccepteerd wordt.   

In veel andere praktijken wordt er gekeken naar de symptomen van een burn-out. Waar kunnen we de balans vinden. Slaaptechnieken en piekerinterventies worden geadviseerd. Dit om je weer staande te kunnen houden in de situatie waarin je zit. Deze technieken kunnen voor de korte termijn goede resultaten geven. Helaas zien we vaak dat deze interventies niet voldoende zijn. Een burn-out is in dit soort situaties een grote waarschuwing dat je voor een hele lange tijd over je grenzen bent gegaan. Een burn-out wordt in eerste instantie vaak gelinkt aan werk, omdat werk het laatste is dat we opgeven in dit soort situaties. Tegen de tijd dat je niet meer in staat bent te werken heb je vaak al alle leuke dingen uit je leven “on hold’ gezet. We gaan samen kijken hoe jij en jouw gezin het leven willen indelen. Kan het anders dan je nu gewend bent. Een burn-out is niet een probleem van één individu. Het hele gezin ondervindt er hinder van. Laten we met zijn allen kijken wat mogelijk is in jouw specifieke situatie.



Depressie

Een op de zeven jongeren heeft last van depressieve klachten. Onlangs is er in het nieuws verschenen dat depressies steeds meer voorkomen onder jongeren. Uit onderzoek van het Amsterdam UMC blijkt dat jongeren moeite hebben met de prestatiemaatschappij. Het gevolg hiervan is een opkomst van  depressieve gevoelens zoals: paniekaanvallen, slaapproblemen en verminderde schoolprestaties. Nog altijd durven mensen maar vooral jongeren niet uit te komen voor hun psychische problemen. Of erkennen de gevoelens niet als zodanig.

Voel jij je af en toe niet lekker in je vel zitten of heb je periodes waarin je je verdrietig voelt, maar je nog wel kan genieten van dingen? Twijfel je of je gevoelens horen bij een depressie? Of heb je het gevoel dat er iets niet klopt maar vind je een depressie te heftig klinken? Geen probleem. We zoeken het samen uit. samen maken we een weg door jouw jungle van gevoelens.



Relatie

Stress kan vele uiteenlopende gevolgen hebben. Vermoeidheid, hoofdpijn, frustratie en boosheid liggen op de loer wanneer u veel stress ervaart. Ook worden mensen met stress vaak ongeduldiger en neemt de interesse in de omgeving af. Hierdoor komt er druk te staan op persoonlijke relaties. Problemen in de relatie is hiermee één van de gevolgen die zich op de langere termijn kan voordoen. Er ontstaan conflicten door wederzijds onbegrip en een gevoel van eenzaamheid is het gevolg. Terwijl personen met stress hun relaties juist hard nodig hebben.

In therapiesessies verleen ik handvatten om relaties in periodes van stress gezond te houden. Ik kan hierbij de client en de partner voorzien van adviezen om weer nader tot elkaar te komen en elkaar beter te begrijpen. Dit doen we door een sessie in te plannen waarbij de partner ook welkom is. Samen zorgen we ervoor dat alle gevoelens uitgesproken kunnen worden en dat partners weer nader tot elkaar kunnen komen.



Lichamelijke klachten

Wanneer er voor een langere periode stress wordt ervaren treden er lichamelijke klachten op. Denk hierbij aan klachten zoals: hoofdpijn, misselijkheid, vermoeidheid en slapeloosheid, overmatig transpireren, trillen en een hoge bloeddruk. Wanneer er onderzocht wordt waar deze klachten vandaan komen, wordt er geen lichamelijke oorzaak gevonden. Het is belangrijk om deze klachten uiterst serieus te nemen. Klachten als vermoeidheid en een hoge bloeddruk kunnen zorgen voor problemen op het werk of in uw privéleven. Lichamelijke klachten bij stress kunnen alleen verdwijnen door de bron van de klachten aan te pakken.


Wanneer de stress afneemt, of er beter om kan worden gegaan met de stress, zullen de klachten afnemen en uiteindelijk verdwijnen.

Behandelingen

De klachten bij stress behandelen we met de volgende behandelingen:

Cognitieve gedragstherapie

EMDR

Schematherapie